Ožičavanje Bonsaija

Na ovim slikama smrče prikazujemo princip ozičavanja. Ožičavanjem možemo granama i stablu (dok je mlado) dati željeni oblik, pretvarajući time naizgled običnu biljku u živo umetničko delo.

Kod starijih stabala smrče u prirodi se često dešava da grane zbog dužine i težine snega rastu na dole. Donje grane su najduže, a kako idu prema vrhu postepeno se sužavaju praveći vizuelni trougao. To i kod bonsai smrče pokušavamo postići i time imitirati izgled staroga stabla u prirodi. Smrča je vrsta kod koje volim da dobijem izgled trougla, ali kod drugih vrsta ja to ne radim iz prostog razloga što težim da ostvarim izgled određene vrste u skladu sa onim kako izgleda u prirodi. Stariji borovi nemaju trouglasti izgled, pa kod njih samo težim da granama dam pokret žicom. Kod listopadnih vrsta takođe.

Spuštanje (obaranje) grana možemo raditi potezanjem (voskiranim kanapom) ili žicom. Žica se stavlja pod uglom od 45 stepeni na grane, jer se tako postiže najveći efekat (žica najbolje drži u željenom položaju). Ako želimo da grane savijemo u određeni oblik žica se na određeni način spiralno umotava oko grana pa se onda grane pažljivo dovode u željenu formu. Kako biljka raste i dobija na čvrstini grane se fiksiraju.

Žica prosečno ostaje 3-6 meseci, kod nekih vrsta i duže. Mora se voditi računa da žica ne urasta u koru, pa je važno po potrebi skidati žicu i stavljati je ponovo!

Vreme za ožičavanje je jako važno. Kada izvadim biljku iz prirode (jamadori) obično se ništa ne radi od 1-3 godine u zavisnosti od vrste. Prvi nam je cilj da se izvađena biljka dobro ukoreni, a tek onda se počinje sa oblikovanjem grana. Kod nekih vrsta (Japanski javor) grane su veoma krte i lako pucaju pri savijanju. Zbog toga grane i stablo ožičavamo dok su mladi! Četinari se mogu agresivnije savijati, ali je važno da je biljka zdrava i da može da podnese tu vrstu stresa.

Princip ožičavanja je relativno jednostavan, ali je potrebna praksa i iskustvo da bi bilo uspešno i da se biljka ne ošteti. Ako niste sigurni da možete ovo da uradite sami, obratite nam se za stručnu pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *